Del 1: Åar i jordbruksbygd - Åns historia
Med hänsyn till kommande generationer måste vi klara att vårda vattnet på ett långsiktigt hållbart sätt. I den här boken berättar vi hur man på olika sätt kan gynna och vårda miljön i våra åar och bäckar. Här kan du som brukar marken längs vattendragen hitta konkreta råd kring skötsel, restaurering och biotopförbättring i vattendraget och andra vattenvårdande åtgärder som t ex skyddszoner och anläggning av våtmarker. Boken ger också en tillbakablick över åns och människans historia, samt en inblick i vattnets väg genom landskapet och i dagens vattenrelaterade miljöproblem. Framförallt behandlas problemen med övergödning av vattendrag och hav och jordbrukets del i detta. I ett kapitel berättas också om lagstiftningen kring vatten. Boken är inriktad på västskånska förhållanden, men mycket av innehållet kan sägas gälla generellt för vattendrag i sydsvenska slättbygder. Spår från istidenDagens västskånska landskap formades till stora delar vid inlandsisens avsmältning, som i Skåne började för ca 17000 år sedan. Smältvattnet forsade fram genom sprickor och tunnlar i isen och drog med sig mängder av sten, grus och sand. Rullstensåsar och många andra terrängformer bildades genom olika processer när isen smälte. På en del platser dämdes smältvattnet in bakom isbarriärer och bildade så kallade issjöar. Isälvarnas vattenflöden från issjöarna var kraftiga och tog sig ibland andra vägar än de vi ser i dagens västskånska vattendrag. Ådalarna kan därför på flera platser i Skåne verka oproportionerligt stora i förhållande till sina vattendrag. Ett tydligt exempel på en sådan ådal är nedre delen av Rååns dalgång, sydost om Helsingborg. Den smältande ismassan lämnade efter sig ett jordtäcke, som i västra Skåne främst utgjordes av bördig, ler- och kalkrik jord, den så kallade baltiska moränen. Det nybildade landskapet var rikt på vattenfyllda sänkor.
Från stenålder till 1800-talÄnda sedan de första människorna invandrade efter istiden har ån varit en viktig livsnerv. Länge var ån en viktig farled i väglöst land. Ån var också viktig för matförsörjningen. Under jägarstenåldern anlade människan ofta sina sommarvisten intill större åar där man levde gott på fiske. Omkring 4000 f Kr kom bruket att odla säd och hålla boskap till Norden. Den första odlingen skedde sannolikt främst genom svedjebruk. Detta innebar att man brände ner skogen på en yta som sedan odlades under några år. När markens näringsförråd var slut och skördarna försämrades, flyttade man till ett nytt ställe. Svedjebruket innebar att människan började göra storskaliga ingrepp i landskapet, som successivt omvandlades från sluten skog till ett öppet gräsmarkslandskap. Installning gav gödsel till åkernI början av järnåldern (ca 500 f Kr) sjönk temperaturen och nederbörden ökade. Detta ledde till att torvbildningen och myrmarkernas utbredning i landskapet ökade. På grund av det kallare klimatet började man stalla in djuren vintertid. Därmed uppstod även behovet att samla in vinterfoder till djuren och ängsbruket föddes. Markerna längs ån som regelbundet översvämmades av näringsrikt vatten, de så kallade åmaderna, hörde till de mest högproduktiva slåttermarkerna. Installningen gjorde att man kunde tillvarata gödseln efter djuren och använda den till åkrarna, som då gav en mer varaktig avkastning. Det medförde i sin tur att bosättningarna blev mer beständiga. Bysamhällets tidVid övergången till medeltid (ca 1050 e Kr) upphörde kringflyttandet helt. Istället uppstod en fast bystruktur där marken var uppdelad i inmark, med åker och äng, och utmark där djuren betade. Odlingen var koncentrerad till höglänta, torra och lättodlade marker, medan åmader och andra fuktiga ytor främst nyttjades som ängsmark.. Ängarna var stommen i dåtidens försörjning. Mängden hö som kunde samlas in bestämde hur många djur man kunde hålla, vilket i sin tur var avgörande för gödseltillgången och därmed hur stor åkerareal som kunde odlas. De högproduktiva åmaderna var därför mycket viktiga för bysamhällets bönder.
Ån som kraftkällaÅn har under långa tider varit en viktig kraftkälla för människan. Vattenkvarnar började byggas i Sverige redan under 1200-talet. Bruket av kvarnar blev med tiden utbrett och de flesta forssträckor i västra Skånes större vattendrag har under någon tid utnyttjats för att driva kvarnhjul. I många vattendrag finns spår av gamla kvarndämmen fortfarande kvar. Under 1600-talet började vattenhjulet ersätta tungt handarbete inom flera olika områden. Sågverk och textilfabriker är exempel på industrier som ofta byggdes intill åar för att kunna utnyttja vattenkraften.
Från skiftesreformer till sent 1900-talDe stora skiftesreformerna genomfördes under första halvan av 1800-talet. Det blev startskottet för en radikal omvälvning av landskapet. Skiftena och den kraftiga befolkningsökningen medförde en expansion av åkermarken på bekostnad av andra markslag, framför allt ängsmark. Under perioden 18051914 fyrdubblades åkerarealen i Skåne. Förändringen av landskapet drabbade i hög grad vattenmiljöerna. Enorma ansträngningar lades på att förändra och kontrollera vattenförekomsten i landskapet i syfte att gynna matproduktionen, framför allt genom utdikning och i viss mån även ängavattning.
Marken har odlats bortVinsterna med dikningsarbetena var inte alltid permanenta. Den mark som vanns bestod ofta av torvjord (organogen jord). Närmarken torrlades genom vattenavledningsföretagen syresattes torven och bröts ner, så att marknivån successivt sjönk. Denna process påskyndades genom odlingen av marken. Därav kommer uttrycket att marken odlas bort. Detta har inneburit att mycket av denåkermark som först vanns vid utdikningarna, efter några decennier åter var omöjlig att odla. Många sådana jordar har därför fått omföras till betesmark eller lagts i träda. Nytta med markavvattning och dräneringTotalt sett har dock dräneringen kraftigt förbättrat odlingsförutsättningarna i landskapet. Grödornas tillväxt och näringsutnyttjande förbättras på torrare, genomluftade marker. När marken torkar upp ökar också bärigheten, vilket ofta är en förutsättning för att dagens tunga jordbruksmaskiner skall kunna ta sig fram på åkrarna. Körning på blöt mark orsakar lätt packningsskador som kraftigt kan försämra grödans tillväxt. En god dränering är därför ofta en förutsättning för ett tidigt vårbruk, vilket i hög grad påverkar skördeutfallet. Idag är därför täckdikning och markavvattning oftast en helt nödvändig förutsättning för effektiv växtodling.
Avvattningens prisDen enorma avvattningen av landskapet har dock haft sitt pris. Öppna diken, slingrande bäckar och småvatten har till stora delar försvunnit och många mindre vattendrag har lagts i rör så att marken ovanför kan odlas. Utdikningen har också inneburit att vattnets färd till havet går betydligt snabbare än tidigare. Därmed har den naturliga reningen av vattnet minskat, med övergödning av vattendrag och kustvatten som följd.
Staten drev på utdikningenStaten bidrog i hög grad till utdikningen av landskapet. På 1880-talet inrättades ett förrättningsmannainstitut, vars lantbruksingenjörer hjälpte bönderna med tekniska lösningar, för att avleda vattnet från odlingsmarken så effektivt som möjligt. Mindre bäckar och diken rörlades (kulverterades) ofta i samband med dikningarna, för att minska odlingshindren och möjliggöra ett mer rationellt lantbruk. Markavvattning och kulvertering subventionerades ända fram till slutet av 1980-talet. Sammanlagt har staten satsat över 7 miljarder kronor på att förbättra markavvattningen av svensk åker. 1900-talets jordbrukspolitik inriktades på att ge landsortsbefolkningen samma levnadsstandard och inkomster som den växande stadsbefolkningen, samt att trygga livsmedelsförsörjningen genom ett rationellt jordbruk. Efter andra världskriget skedde därför en statligt pådriven, omfattande rationalisering och mekanisering av jordbruket. Nu kom också handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel i allmänt bruk. Handelsgödseln gjorde det möjlighet att bedriva kreaturslösa jordbruk med intensiv växtodling, vilket tidigare varit omöjligt. Åmaderna, som under århundraden varit så viktiga för höproduktionen, tappade på kort tid helt sin betydelse när vallodlingen kom igång.
|