Del 1: Åar i jordbruksbygd - Livet i ån
Det enkelriktade vattenflödet gör att energi ständigt förs bort från systemet, i form av organiskt detritus (nedbrytningsprodukter som svävar i vattnet) och driftfauna. Vattendragets egen primärproduktion, d v s vattenvegetationens tillväxt, är dessutom ofta liten, framför allt i mindre bäckar högt upp i avrinningsområdet. Det rika djurlivet i små bäckar är därför till stor del beroende av den energi som tillförs från land, bl a i form av löv och andra växtdelar. När dessa hamnar i vattnet tas de först om hand av så kallade sönderdelare, t ex husbyggande nattsländor som både äter och bygger sina bon av växtdelarna. Det organiska materialet blir sedan allt mer finfördelat ju fler led det passerar i näringskedjan. Sjöar tillför också mycket energi till nedströms liggande vattendrag, bl a i form av plankton. Nedströms sjöar finns därför ofta mycket filtrerare, dvs djur som livnär sig på plankton och detritus, som de fångar genom att filtrera vattnet med hjälp av nät eller tentakler. Hur livsmiljön ser ut under ytan i det rinnande vattnet beror i hög grad på strömhastigheten, bottenstrukturen, ljustillgången samt vattnets kemiska och fysikaliska sammansättning. Där vattnet är starkt strömmande bildas hårda stenbottna. Dre finare partiklarna sköljs bort av strömmen. I vattendragets lugnflytande partier avsätts partiklarna och mjukbottnar bildas. Dessa olika bottentyper får helt olika bottenfaunasamhällen. Även fiskfaunan skiljer sig kraftigt mellan strömmande och lugnflytande vattendrag. I lugnflytande partier i huvudfåran påminner fiskfaunan mycket om den i en sjö. Här finns gädda, aborre, och mört. I mer snabbt strömmande vatten hittar man istället arter som öring, grönling och elritsa. I kalla, snabbt strömmande och relativt näringsfattiga vatten, som förekommer i vattensystemets övre delar, saknas i stor utsträckning högre vattenväxter. Vattenvegetationen utgörs här främst av alger och mossor som sitter fästade på bäckbottnen eller på stenar i vattendraget. I lugnflytande näringsrika åar på slätten finns däremot ofta en riklig växtlighet med täta vassar längs åstränderna och ibland även undervattensvegetation. Undervattensvegetationens utveckling är beroende av ljustillgången. Eftersom åarna för med sig en mängd partiklar av olika slag, har de ofta ett ganska grumligt vatten, där ljuset blir en begränsande faktor. Växtplankton har lättare att utnyttja ljuset eftersom de svävar fritt i vattnet. De förekommer huvudsakligen i sjömiljö, men kan även tillväxa i stora slättåar under perioder med låg strömhastighet.
VattenväxterOlika växtgrupperVattenväxter kan grovt delas in i tre grupper, beroende på hur de växer. Övervattensväxter, som är rotade i vattnet, men sticker upp ovan ytan, flytbladsväxter, som flyter på ytan, samt undervattensväxter som växer helt och hållet under vattnet. Till den första gruppen hör bla kaveldun, jättegröe, vass och stor igelknopp, som alla är vanliga längs åstränder i slättområden. Den kanske vanligaste flytbladsväxten i västskånska åar är gäddnate och andra exempel på flytbladsväxter är vit och gul näckros, vattenpilört, dyblad och andmat. Där undervattensvegetation förekommer består denna oftast av långa, slingrande växtarter med många, fint flikade blad. Sådana växter kallas långskottsväxter. Vanliga långskottsväxter är bl a axslinga, kransslinga, hornsärv, nateväxter och möjor. En annan långskottsväxt är vattenpest. Denna art har kommit till Sverige i sen tid och i Skåne sågs vattenpest för första gången 1881. I Sverige förekommer enbart honplantan av vattenpest och arten kan därför bara sprida sig vegetativt och inte med hjälp av frön. Trots detta har vattenpest lyckats sprida sig snabbt och arten är numera mycket vanlig i de västskånska slättåarna.
En annan typ av undervattensväxter är de mer lågvuxna kortskottsväxterna, som sitter i tuvor på bottnen. Kortskottsväxter finns mest i näringsfattiga vatten och är inte så vanliga i slättåar. Ett undantag är den lilla nålsäven, som växer även i näringsrika vatten, och som vid lågvatten ibland kan ses ovan vattenytan på betade stränder. Även mossor kan växa nere i vattnet. Ett exempel är näckmossa, som förekommer i vattendrag, med klart och rent vatten. Näckmossan kräver ett fast substrat att fästa på, t ex sten. Den fäster mycket hårt mot underlaget och klarar på det sättet att sitta kvar även vid höga flöden, då strömmen är stark. Stor artrikedomArtrikedomen av vattenväxter kan vara stor i västskånska vattendrag. Detta beror till stor del på det milda klimatet och generellt sett ökar antalet vattenväxter ju längre söderut i Sverige man kommer. Jämfört med vattendrag i urbergsområden har slättåarna också en annorlunda och oftast rikare artsammansättning, på grund av att vattnet är mer näringsrikt och kalkhaltigt. Exempel på arter som saknas i urbergstrakter, men som är ganska vanliga i västskånska slättåar är pilblad och blomvass.
BottenfaunanNere i ån lever en mängd olika bottenlevande småkryp. Bland annat tillbringar många sländor, mygg, knott och andra insekter en stor del av sina liv som larver eller nymfer nere i vattendragen, innan de utvecklas vidare till flygande insekter. Andra småkryp lever hela sina liv nere i vattnet, t ex iglar,märlkräftor, sötvattensgråsugga, sötvattenssnäckor, musslor och glattmaskar. Alla dessa smådjur på botten av vattendraget kallas gemensamt för bottenfauna. Vilka arter som ingår i bottenfaunan varierar kraftigt beroende på strömhastighet, bottnens utseende med mera. Sten- och grusbottnar i snabbt rinnande vatten har ofta en artrik och varierad bottenfauna, bl a på grund av att här finns ett stort antal habitat (boplatser) där många olika arter kan finna livsrum. Syresättningen av bottnen är också oftast god, varför många syrgaskrävande arter, som olika sländlarver, trivs bra. På rena sandbottnar finner man däremot sällan en artrik fauna, därför att sedimentet rörs om hela tiden, och det blir svårt för djuren att hålla sig kvar. På lösa mjuka bottnar med dy och mycket organiskt material påträffas främst djur som tål låga syrgashalter och höga organiska belastningar t ex fjädermygglarver, iglar och sötvattensgråsugga.
Dammussla och andra stormusslorSamtliga av Sveriges åtta arter stormusslor kan påträffas i strömmande vatten. En av de vanligaste är allmän dammussla (Anodonta anatina), som trivs på olika typer av bottnar. Däremot får man leta mer efter de rödlistade och därtill fridlysta arterna tjockskalig målarmussla (Unio crassus) och flodpärlmussla (Margaritana margaritifera). Båda är knutna till rinnande vatten och missgynnas av föroreningar och försurning. Även årensningar och bevattningsuttag skadar musslorna. Igenslamning av bottnarna är också ett allvarligt hot, eftersom musslorna kräver ett syrerikt bottensubstrat. Undersökningar har visat att föryngringen av musslorna fungerar dåligt eller inte alls, vilket på sikt hotar bestånden. Endast en mussellarv på etthundra miljoner (1:100 000 000) utvecklas till en mussla. (Henriksson & Bergström 1997). Stormusslorna är beroende av värdfiskar för sin reproduktion. Flodpärlmusslans värdfiskar är lax och öring. Målarmusslans larver kan utvecklas bl a på spigg, elritsa och abborre. Musslornas larver, glochidierna, fäster sig på värdfiskens gälar, där de växer till i ca 8-10 månader innan de släpper taget för att gräva ner sig i bottensedimentet. Flodpärlmusslan kan bli 100-200 år gammal, och är därmed ett av de mest långlivade djuren i den svenska faunan. Flodpärlmusslan har under 1900-talet försvunnit från omkring hälften av sina kända förekomster. Även dessförinnan decimerades bestånden kraftigt av det utbredda pärlfisket. Idag finns flodpärlmussla kvar på några lokaler i Skåne, inom Helgeåns och Rönneåns vattensystem. Tjockskalig målarmussla är den mest hotade av våra stora sötvattensmusslor. Den har i Skåne påträffats i några biflöden till Kävlingeån och Saxån. Det mest skyddsvärda musselvattnet i Skåne är dock Vramsån i östra Skåne, där dammussla, flodpärlmussla och tjockskalig målarmussla förekommer. Skal från vuxna musslor kan användas som ett miljöhistoriskt arkiv. Analys av musselskalets årsringar kan nämligen ge en beskrivning av vattendragets miljö under de år musslan levt.
Kräftan och pestenFlodkräftan har minskat mycket kraftigt i Sverige till följd av kräftpesten och i Skåne finns den endast kvar i ett fåtal vattensystem. Kräftpest är en parasitisk algsvamp som växer in i kräftans skal och påverkar nervsystemet så att kräftan dör efter ett par veckor. Kräftpesten kom till Sverige med en båtlast flodkräftor från Finland som inplanterades i Mälaren 1907. Till Kävlingeån nådde kräftpesten 1936. År 1969 började tillstånd ges att istället plantera ut signalkräfta, som trivs i ungefär samma miljöer som flodkräftan och som är resistent mot kräftpest.
FiskDen djurgrupp som kanske tilldrar sig det största intresset i ån är fisken. Fiskfaunan i åar och bäckar, är delvis densamma som i sjöar, men det finns även arter som enbart förekommer i rinnande vatten, t ex bäcknejonöga och elritsa. Vissa arter är stationära, d v s de håller sig på ungefär samma plats i vattendraget under hela sitt liv. Andra arter, som t ex öring och ål, är vandrande arter som lever delar av sitt liv ute i havet. Fiskarnas vandring och spridning i vattendragen begränsas ofta av olika hinder. Ibland kan dessa hinder vara naturliga, t ex ett vattenfall, men betydligt oftare är det människan som skapat spridningsbarriärer, t ex i form av dämmen och kraftverksdammar, eller genom att kulvertera delar av ett vattendrag. I mitten av 1990-talet genomförde forskare vid Ekologiska institutionen i Lund i samarbete med länsstyrelsen en omfattande inventering av fiskfaunan i Skånes åar och bäckar. Syftet var att bland annat se om den förbättrade vattenkvaliteten i vattendragen lett till förändringar i fiskfaunan sedan 1960-talet. De tio vanligaste arterna i Skåne, sett till antalet fyndplatser, var på 1960-talet (i fallande ordning): öring, småspigg, ål, bäcknejonöga, elritsa, storspigg, mört, id, gädda och stensimpa. I de västskånska åarna, där föroreningen var som allra störst, saknades dock öringen i stort sett helt på 1960-talet. Undersökningen visade att flera förändringar av fiskfaunan har skett de senaste decennierna. I västra Skåne har den förbättrade vattenkvaliteten haft en tydlig positiv effekt och antalet fiskarter på de undersökta lokalerna hade ökat tydligt. Öringen har också återkommit till Västskåne i stor skala. Öringen var därmed den art som ökat mest i Skåne mellan undersökningarna och öringen är också Skånes klart vanligaste fiskart i rinnande vatten idag. Några arter tycks också ha minskat sedan 1960-talet. Framför allt gäller detta småspigg, nejonöga och id.
MörtMörten trivs i lite djupare åar och är ofta den vanligaste fiskarten på lugnflytande sträckor i åarnas nedre delar. Små mörtar äter mest djurplankton. De kan även äta blågrönalger, vilket gör att den klarar sig bättre än många andra arter i starkt övergödda vatten. Större mörtar är allätare och livnär sig, utöver djurplankton, bl a på småkryp och växtdelar som den letar efter genom att böka i bottensedimentet. Detta beteende har visat sig bidra till övergödningen av sjöar. Bökandet frigör nämligen näring, som finns inlagrad i sedimentet, till vattenmassan och grumlar dessutom vattnet. Genom att mörten äter djurplankton, bidrar den också till att öka växtplanktonblomningar. GäddaGäddan är en karaktärsart i de stillaflytande västskånska åarna. Den är dock enormt anpassningsbar och kan leva i vitt skilda miljöer. Gäddan är en glupsk rovfisk. Främst äter den abborre, ruda, braxen och mört, men en hungrig gädda slukar också andungar, sorkar, kräftor och grodor. Dess förmåga att hålla nere antalet djurplanktonätande fiskar ger positiva effekter i sjöar och dammar, t ex minskar växtplanktonblomningarna och därmed gynnas undervattensvegetation och småkryp. Liksom öringen är gäddan mycket uppskattad av sportfiskare. Lödde å/Kävlingeån är kanske Sveriges bästa gäddvatten. Dessa vattendrag är även internationellt uppmärksammade för sina storväxta gäddor. AbborreAbborre är mycket vanlig i sjöar och i långsamt rinnande vattendrag. Den lever gärna i stim och förekommer ofta i stort antal. Små abborrar äter insekter och kräftdjur, medan de vuxna djuren lever på fisk såsom mört och löja. Abborren utgör en viktig föda för rovfiskar som t ex gädda. Storspigg och småspiggStorspigg och småspigg är relativt vanliga i vattendrag och dammar i Sydvästskånes slättbygder. De är känsliga för predation och konkurrens från andra fiskarter, och håller sig till områden med tät växtlighet om rovfisk finns i närheten. Småspigg är mycket tålig mot föroreningar. Detta gjorde att arten blev mycket vanlig när andra fiskar försvann från de västskånska vattendragen på grund av den kraftiga föroreningen på 1950- och 60-talen. Spiggarna har ett ovanligt lekbeteende. Hannen bygger ett bo och lockar sedan dit en hona. Spigghonan simmar genom boet och lägger rommen i farten, medan hannen simmar efter och befruktar äggen. Han kör sedan iväg honan och vårdar äggen genom att fläkta friskt vatten över dem. Den första tiden efter äggen kläckts stannar hannen och vaktar ynglen. Både storspigg och småspigg lever främst av djurplankton och bottenlevande insektslarver. ÖringÖringen är Skånes klart vanligaste fiskart i rinnande vatten. Det är också den fisk som ökat mest i Skåne sedan 1960-talet. Orsaken till ökningen är framför allt den förbättrade vattenkvaliteten, som gjort att arten kunnat återkolonisera de syd- och västskånska vattendragen, där den på 1960-talet var helt utslagen. Öringen trivs bäst i kallt och syrerikt vatten. Den är allra vanligast i strömvattenpartier lite högre upp i avrinningsområdena. Men öringen är mycket anpassningsbar och är väl spridd i vattensystemen. En del öringar är stationära och lever hela sitt liv i det vattendrag där de fötts. Vissa bestånd vandrar en kortare sträcka, till en sjö eller större å, medan åter andra vandrar ända ut i havet. De som vandrar ut i havet, stannar i regel ett par år, tills de blir könsmogna, innan de åter vandrar upp i vattendragen för att leka. Födan utgörs av både insekter, kräftdjur och fisk. Det är kräftdjuren (framför allt sötvattensmärla) som ger öringens kött dess rosa färg. Öringen klarar att leva även i starkt jordbrukspåverkade vattendrag. Den hittar gott om föda även i de artfattiga dikena, där stora mängder sötvattensmärlor och dagsländor finns. Att öring finns i en bäck behöver alltså inte betyda att bottenfaunan är rik eller att vattnet i alla avseenden är rent.
ElritsaElritsan är en liten, strömlinjeformad fisk med höga krav på vattenkvaliteten. I Skåne finns den nästan uteslutande i klart, kallt och syrerikt vatten med sand eller grusbotten. Den föredrar skogs- eller trädomgärdade åar och är vanligast högre upp i vattensystemen. I åarna nere på slätten saknas elritsa nästan helt, med undantag för Saxån-Braåns vattensystem, där den förekommer rikligt. Elritsan lever oftast i stim och fiskarna kan kommunicera med varandra på kemisk väg. En skadad elritsa ger ifrån sig en doft som varnar det övriga stimmet, som snabbt kan söka skydd. Elritsan är bland de mest försurningskänsliga fiskarterna och har de senaste 50 åren försvunnit från många försurningspåverkade små och mellanstora vattendrag i norra Skånes skogsbygd.
SandkrypareSandkryparen, som är sällsynt i hela landet och klassad som missgynnad på den svenska rödlistan, finns i ett fåtal skånska vattendrag. Arten är t ex känd från flera lokaler i Saxån/Braån, ett par lokaler i Bråån, nedre delarna av Rönne å och Ottarpsbäcken, som är ett mindre biflöde till Råån. Sandkryparen trivs i strömmande åar, med botten av grus och sand. Man kan även finna den längs sandstränder i dammar. Rena sand- eller grusbottnar krävs för att reproduktionen ska lyckas. Sandkryparen lever främst av bottenlevande smådjur som maskar, sötvattensmärlor, snäckor och insektslarver. ÅlÅlen, Skånes landskapsfisk, föredrar slättåarnas nedre delar, där vattnet är varmast. Ålens överlevnadsförmåga, dess långa vandringar och frågetecknen kring fortplantningen har gjort arten sägenomspunnen. Troligen leker ålen i Sargassohavet utanför Västindien. De små larverna driver sedan med golfströmmen mot Europa och utvecklas till genomskinliga glasålar. När de når Europas kuster vandrar de vidare upp i vattendrag och sjöar. Här stannar de sedan hela sin uppväxttid, som normalt är cirka 10 15 år. Ålen kallas då gulål, och har gulaktig buk och mörkgrön rygg. När den långa vandringen tillbaka till lekområdet i Sargassohavet börjar, skiftar ålen utseende på nytt. Ryggen blir svart och buken silverglänsande. Dessa s. k. blankålar kan klara sig flera år utan mat. Gulålen äter småfisk och småkryp. Ålen är skicklig på att ta sig fram i vattendragen och kan ibland till och med att krypa i fuktigt gräs förbi vandringshinder. Antalet uppvandrande ålar har minskat betydligt sedan mitten av 1900-talet.
Åmaderna där land och vatten mötsI de allra flesta vattendrag varierar vattenståndet och vattenlinjens läge kraftigt under året. Översvämningszonen (eller strandzonen), d v s den tidvis översvämmade zonen mellan hög- och lågvattenlinjen, kallas i Skåne ofta för mad. Åmaderna förbindelselänken mellan vatten och land är en viktig del av åns ekosystem. De regelbundna översvämningarna av näringsrikt åvatten gör maderna till naturligt högproduktiva marker, med frodig växtlighet och riklig tillgång på småkryp. Därmed är de också ett viktigt skafferi för många fåglar och andra djur. Betade eller slåttrade åmader, med kortsnaggad grässvål, är till exempel mycket värdefulla för många vadarfåglar. Åmaderna har därför ett stort naturvärde, och är viktiga för den biologiska mångfalden. Längs opåverkade åar i flacka slättbygder, där stora ytor i ådalen svämmas över under högflöden, kan åmaderna bli mycket vidsträckta. Idag har åmadernas utbredning nästan överallt reducerats kraftigt, till följd av utdikning och uppodling. Åregleringar har ofta gjort översvämningar mer sällsynta. Marken är täckdikad ända fram till åkanten och torkar upp tidigt om våren. Där ådalen är flack går åkern dessutom ofta ända fram till åfåran. Kvarvarande ej upplöjda ådalar, med regelbundna översvämningar och slingrande åfåror, är därför av mycket stort natur- och kulturvärde. Särskilt gäller detta om ådalen betas eller slåttras och om marken ej är påverkad av konstgödning.
Vegetationen på hävdade och ohävdade maderMadernas utseende beror mycket på om de betas eller ej. Hävdade mader får en lågvuxen vegetation av starrarter, gräs och örter, som sträcker sig ända ut i vattnet. Exempel på vanliga växtarter längs betade åstränder är hundstarr, mannagräs, bäckveronika, tiggarranunkel och kabbleka. Om hävden upphör växer maderna snabbt igen och får en helt annan vegetation. Närmast vattnet bildas täta, högvuxna bälten av vass, rörflen och jättegröe och insprängda i dessa finns olika storvuxna örter som vattenmärke, svärdslilja, fackelblomster och rosendunört. Innanför vassbältet breder ofta täta, meterhöga bestånd av starr, älggräs, rosendunört och brännässlor ut sig. Ofta sprider sig även videbuskar och pilträd över ohävdade mader. Ogödslade och gödslade betesmarkerOgödslade naturbetesmarker har ofta en artrik flora. Om betesmarken utsätts för någon form av gödning förlorar den emellertid snabbt det mesta av sitt naturvärde, eftersom ett fåtal arter helt tar överhanden och konkurrerar ut alla andra växter.
En gödslad betesmark känns lätt igen på den klargröna, frodiga svålen, som mest består av maskrosor, hundkex, nässlor, skräppor och bredbladiga gräs. Idag har många, före detta naturbetesmarker förstörts genom gödsling. De naturbetesmarker som ännu finns kvar längs slättbygdens åar har därför ett mycket högt naturvärde.
GroddjurGrodor, paddor och salamandrar är i hög grad beroende av vattnet i landskapet. Groddjuren söker sig i första hand till stillastående, fiskfria dammar och gölar med varmt vatten, och i mindre utsträckning till rinnande vatten. Likväl är åarna och åmaderna viktiga för groddjuren, bland annat som övervintringsplats. Längs oreglerade vattendrag i slättområden skapar ån också hela tiden nya lekdammar genom att korvsjöar och höljor bildas när ån meandrar. Åmader som svämmar över på våren är attraktiva yngelplatser för många groddjur, inte minst för sällsynta arter, som strandpadda (eller stinkpadda som den också kallas), grönfläckig padda och lökgroda. Groddjuren har gått starkt tillbaka i Skåne under de senaste decennierna, bl a på grund av att de naturliga översvämningarna längs slättåarna minskat och till följd av att märgelgravar och andra små vattensamlingar i jordbrukslandskapet, som betraktas som odlingshinder, systematiskt har fyllts igen. Kvarvarande grodvatten i landskapet har därför ett högt naturvärde och är viktiga att värna.
FåglarSlättån är mycket viktig för en mängd olika fåglar, som häckar, rastar och söker sin föda i vattnet eller strandzonen. Vissa arter trivs på betade åstränder, medan andra håller till i vassbälten och videsnår. VadarfåglarBetade stränder i större ådalar är mycket attraktiva rast- och häckningsplatser för många vadarfåglar t ex. tofsvipa, rödbena och storspov. Vadarfåglar livnär sig på insekter och andra småkryp som de hittar i det fuktiga gräset och på upptrampade blöta marker längs ån. De är beroende av att betesdjuren håller stränderna öppna och försvinner om vegetationen skjuter i höjden. Brushane, rödspov, sydlig kärrsnäppa och sydlig gulärla är exempel på fåglar som minskat starkt på grund av att åmader odlats upp eller vuxit igen. För att vadarfåglarna skall vilja häcka på en åmad bör det heller inte finnas några träd och buskar där kråkor och rovfåglar kan sitta och spana.
Småfåglar i vassenMånga sångare och andra småfåglar häckar i åarnas vassbälten, t ex sävsångare, kärrsångare och sävsparv. Vassfröna är också en viktig föda för många småfåglar, t ex skäggmes. HägerEn karaktärsfågel i sydsvenska slättbygdsåar är hägern. Hägern kan ofta ses då den står blick stilla i vegetationskanten ute i ån och lurpassar på förbipasserande fisk som den fångar med snabba utfall av den långa näbben. Grodor, sorkar och andra småkryp ingår också i hägerns diet. Hägern häckar i träd, i kolonier som ibland kan ligga långtifrån vattnet. Fåglar i forsenPå sträckor där åvattnet strömmar snabbare kan man träffa på strömstare och forsärla. Strömstaren vill helst ha snabbt rinnande vatten med steniga forspartier. Där dyker eller promenerar den ner i det strömmande vattnet och simmar fram längs botten i jakt på småkryp. Arten är vanligast i urbergstrakter, men förekommer även i slättbygden, framför allt under vintertid. Kungsfiskaren - slättåns juvelKungsfiskaren är sällsynt och förekommer bara på ett begränsat antal lokaler i Sydsverige. Den trivs vid lugnflytande åar med klart vatten och eroderade strandbrinkar. Ån skall helst kantas av al och viden som erbjuder skugga och utsiktsplatser. Födan består främst av småfisk och insekter som den fångar genom snabba störtdyk ner i vattnet. I sandigar åbrinkar gräver den upp till meterlånga bogångar där den föder upp sina ungar.
Däggdjur i ådalenIdag har bristen på naturområden gjort ådalar och bäckraviner till generellt viktiga livsrum för slättbygdens däggdjur. Några av våra däggdjursarter är också direkt knutna till vattenmiljöer. Utter: nästan helt försvunnenUttern har tidigare varit vanlig i hela Sverige. De senaste decennierna har den dock minskat kraftigt och i Sydsverige har den nästan helt försvunnit. Tillbakagången har fortsatt trots att uttern varit fridlyst i många år. Orsakerna är inte helt klara, men sannolikt spelar förstörelse av livsmiljöer stor roll. Eventuellt kan också ökad konkurrens från minken vara av betydelse. Uttern är en skicklig simmare och dykare. Den lever av fisk och smådjur som sorkar, grodor och insekter. VattensorkVattensork är ganska flexibel i sitt val av livsmiljö, men uppträder i typiska fall intill vattendrag, dammar m m. Här vistas den mest nere i ett omfattande gångsystem som har en mängd mynningar ut i vattnet. Den kan också bygga bon av växtdelar i vassar. Vattensorken simmar bra och äter framför allt späda skott av bladvass, och andra växter. FladdermössEn annan grupp däggdjur som i hög grad är beroende av vattendrag i jordbrukslandskapet är fladdermöss. Flera olika arter av fladdermöss jagar insekter över eller i omedelbar närhet av åar, framför allt på platser där ån kantas av trädridåer. De använder gärna äldre broar som sovplatser. VattennäbbmusVattennäbbmusen finns i hela Sverige. Den påträffas både vid rinnande och stillastående vatten och trivs vid stränder med mycket vegetation. Vattennäbbmusen är väl anpassad till vattenmiljön. Pälsen är tät och håller sig luftfylld när djuret simmar, vilket gör att näbbmusen flyter så bra att det nästan ser ut som om den går på vattnet. Från ytan gör den ibland små hopp, för att dyka ner till bottnen och söka föda.Den äter allehanda småkryp men även grodor och fisk. Vattennäbbmusens saliv innehåller ett förlamande gift som dödar bytesdjuren. Mink: på frammarschMink är ingen inhemsk art men har sedan 1930-talet spritt sig genom rymlingar från minkfarmar och är numera vanlig på flera håll i Sydsverige. Den trivs bra längs näringsrika åar med frodig strandvegetation. Minken simmar utmärkt och äter nästan alla slags djur den träffar på, såsom fisk, smågnagare, kräftor och groddjur. Minken tar också mycket fågel och kan lokalt bli ett naturvårdsproblem, genom att den orsakar stora skador på fågelkolonier.
|