
Säbybäcken – ett nytt natur- och rekreationsområde har skapats genom att göra ett tvåstegsdike!

Det gamla kulturlandskapet har historiskt varit rikt på vatten. Här fanns dammar, våtmarker, mossar, kärr, större och mindre vattendrag som ringlade sig fram genom landskapet.
På 1800-talet när behovet av produktiv åkermark växte fram dikades stora arealer, åarna rätades och landskapet torrlades. Hela 90% av våtmarkerna i avrinningsområdet har dikats ut och cirka 10 mil av vattendraget har försvunnit.
Livsmiljöer för många växt- och djurarter har gått förlorade med utdikningarna. Antalet djur- och växtarter som är beroende av vattenmiljöer har minskat kraftigt.
Här var tidigare ett område där den helt kulverterade Säbybäcken flutit fram under jord i rör. Bäcken har åter tagits upp i dagen och givits ett nytt slingrande lopp. Det har skapats ett tvåstegsdike där bäcken kan flyta fram i en smalare fåra under lågflödesperioder och svämma över sina bräddar när så behövs under högflödesperioder. Det har anlagts stigar och satts ut bord och bänkar för att naturen ska kunna avnjutas av alla besökare. Träd och buskar har planterats och man har lagt ut lekgrus för öringen.
Ett helt nytt rekreations- och naturområde vid Landskronas norra rand skapats! Området används även för skolklasser som undersöker livet i vattnet.


Tvåstegsdiken – ett sätt att skapa mera plats för vatten landskapet och öka den biologiska mångfalden
Mekaniseringen av jordbruket och behovet av större jordbruksarealer från mitten av 1800-talet medförde stora förändringar i och kring vattendragen. Bäckarna rätades ut, fördjupades och fick branta kanter. Långa sträckor kulverterades och åkrarna längs med vattendragen dränerades. Strandzonen försvann och med den de funktioner och organismer som är knutna till den.
Eftersom åkrarnas dräneringssystem ligger drygt en meter under marknivån måste man gräva bort de höga och branta dikeskanterna för att åstadkomma en våtmarksmiljö kring diket. Tvåstegsdiken är en typ av restaurerade diken där dikesslänterna är tvådelade som i ett trappsteg. Det skapar en djupare fåra i mitten där vattnet rinner vid normala flöden och en översvämningszon som svämmas över vid högflöden.

Översvämningszonen på båda sidorna av vattendraget minskar översvämningsrisken på övrig mark, eftersom vattnet har någonstans att breda ut sig under högflöden. Det ökade utrymmet ger en lägre flödeshastighet, vilket minskar erosionen. Partiklar i vattnet får möjlighet att sjunka ner och sedimentera på översvämningszonen och det minskar vattnets näringshalt och grumlighet.
Växtligheten får bättre fäste när kanterna inte är så branta och ljuset kommer till på ett annat sätt. Med mer växtlighet och längre uppehållstid för vattnet då bäcken slingrar sig fram gör att vattnet renas bättre. Djur får skydd och kommer åt att dricka vatten i bäcken. Dagens odlingslandskap har brist på fuktig mark som svämmas över med jämna mellanrum och det ger växter och djur som trivs på sådan mark en chans till livsrum.
Området blir också mer attraktivt ur rekreationssynpunkt.
Restaurering av Örstorpsbäcken
Ett tvåstegsdike har anlagts längs Örstorpsbäcken.
Bäcken har breddats och fått en djupare fåra i mitten, samt ett grundare översvämningsområde på sidorna. Detta tillåter bäcken att börja slingra sig, samt att svämma över vid högflöden.
Se nedan bilder före och efter restaureringen. Video och foton Landskrona stad.

